HPP-behandling förbättrar livsmedlens hållbarhet
HPP (High Pressure Processing) är en metod, med vilka livsmedel förpackade i sina försäljningsförpackningar behandlas. Slutresultatet är att produkternas hållbarhet mångfaldigas.
HPP-behandling lämpar sig för produkter som innehåller fukt och som har förpackats i en vattentät och flexibel förpackning. Produkterna utsätts maskinellt för ett vattentryck på cirka 6000 bar i 3–6 minuter. Behandlingen söndrar förstörarbakterier såsom listeria, salmonella och norovirus samt jäst och mögel av flera slag. Egenskaperna hos själva produkten förblir oförändrade.
Anordningen har en volym på 350 l och produktionskapaciteten är 1500 kg/h. I praktiken är dagskapaciteten cirka en lastbilslast.
Se video:
Möjliga tillämpningssyften:
- Färdigmat
- Förpackade kött- och fiskprodukter
- Färdiga sallader
- Grönsaker, frukt, bär
- Mjölkprodukter
- Mat för sällskapsdjur
Fördelar för tillverkaren, köpmannen och konsumenten:
- Livsmedelssäkerheten förbättras
- Minskat behov av konserverings- och tilläggsämnen
- Försäljnings- och användningstider mångfaldigas
- Svinnet minskar
- Lägre exportkostnader (produkterna behöver inte frysas)
- Lättare att förbereda sig för säsonger
- Ersätter pastörisering och upphettning
- Produktens struktur, näringsvärden och smak förblir oförändrade
- Enkel metod: endast el och vatten används
Utnyttja den nya metoden
Vi öppnar Finlands första HPP-anläggning i industriell skala och ett därtill hörande logistikcenter i Suonenjoki i augusti 2018. Kontakta oss, så ska vi tillsammans fundera på hur du kan utnyttja HPP-behandling i din affärsrörelse!
Toripiha Oy
Juho Kylmälä
verkställande direktör
Tfn +358 10 425 2703
juho.kylmala(at)toripiha.fi