HPP-behandling förbättrar livsmedlens hållbarhet

HPP (High Pressure Processing) är en metod, med vilka livsmedel förpackade i sina försäljningsförpackningar behandlas. Slutresultatet är att produkternas hållbarhet mångfaldigas.

HPP-behandling lämpar sig för produkter som innehåller fukt och som har förpackats i en vattentät och flexibel förpackning. Produkterna utsätts maskinellt för ett vattentryck på cirka 6000 bar i 3–6 minuter. Behandlingen söndrar förstörarbakterier såsom listeria, salmonella och norovirus samt jäst och mögel av flera slag. Egenskaperna hos själva produkten förblir oförändrade.

Anordningen har en volym på 350 l och produktionskapaciteten är 1500 kg/h. I praktiken är dagskapaciteten cirka en lastbilslast.

Se video:

HPP-behandling

Möjliga tillämpningssyften:

  • Färdigmat
  • Förpackade kött- och fiskprodukter
  • Färdiga sallader
  • Grönsaker, frukt, bär
  • Mjölkprodukter
  • Mat för sällskapsdjur

Fördelar för tillverkaren, köpmannen och konsumenten:

  • Livsmedelssäkerheten förbättras
  • Minskat behov av konserverings- och tilläggsämnen
  • Försäljnings- och användningstider mångfaldigas
  • Svinnet minskar
  • Lägre exportkostnader (produkterna behöver inte frysas)
  • Lättare att förbereda sig för säsonger
  • Ersätter pastörisering och upphettning
  • Produktens struktur, näringsvärden och smak förblir oförändrade
  • Enkel metod: endast el och vatten används

Utnyttja den nya metoden

Vi öppnar Finlands första HPP-anläggning i industriell skala och ett därtill hörande logistikcenter i Suonenjoki i augusti 2018. Kontakta oss, så ska vi tillsammans fundera på hur du kan utnyttja HPP-behandling i din affärsrörelse!

Toripiha Oy

Juho Kylmälä
verkställande direktör
Tfn +358 10 425 2703
juho.kylmala(at)toripiha.fi